“Het ‘one size fits all’ aspect is in mijn optiek een heel sterk kenmerk van de Enshore datamasker, waardoor de tool voor iedere organisatie interessant kan zijn”

Sinds enkele maanden maakt IBFD (International Bureau of Fiscal Documentation) gebruik van de Enshore datamasker. IBFD is een internationaal belastingkenniscentrum gevestigd in Amsterdam, dat alle internationale belastingwetgeving onderzoekt, documenteert, overheden adviseert, en trainingen geeft op het gebied van grensoverschrijdende belastingzaken. Deze informatie bieden zij aan aan adviesbureaus, accountantskantoren, universiteiten en internationaal opererende bedrijven. Daarnaast levert IBFD een bijdrage aan de belastingwereld door overheden en internationale organisaties te adviseren en ondersteunen.
Daan van den Bosch is Oracle consultant bij IBFD en deelt zijn ervaringen met ons, van de aanschaf tot het gebruik van de Enshore datamasker.

Voldoen aan de AVG
“IBFD werkt samen met derde partijen die eventueel toegang hebben tot bepaalde data en/of informatie. Als organisatie wil je voorkomen dat deze derde partijen toegang hebben tot (herleidbare) data waar ze geen recht op hebben, of dat er een datalek ontstaat. Vanuit die gedachte, en doordat 25 mei 2018 de AVG-wetgeving zijn intrede heeft gedaan, zijn wij gebruik gaan maken van de Enshore datamasker. Met het gebruik van de datamasker implementeren wij één van de aangeraden maatregelen in het kader van passende technische en organisatorische maatregelen, namelijk pseudonimisering.”

Een tool die werkt op alle systemen
“Vanuit onze samenwerking met Enshore, die al enkele jaren voor ons het Oracle EBS-support verzorgen, kwamen wij in aanraking met de Enshore datamasker.

Voor onze interne omgeving hebben we gekeken naar de maskeermogelijkheden vanuit de databaseleverancier, maar daarmee kon de koppeling met de Oracle database niet gemaakt worden. Voor ons was het wel een vereiste om een tool te hebben waarmee je in meerdere bronnen dezelfde data hebt en die werkt op alle systemen.”

Een vast aanspreekpunt
“De tool is inmiddels enkele maanden in gebruik op onze ontwikkelomgeving en werkt naar behoren. Doordat het kloonscript automatisch aanstaat heb je er geen omkijken meer naar, dat is een groot voordeel. Gedurende het traject hebben we veel verbeterd en is de Enshore datamasker helemaal naar onze wensen aangepast en ingericht. Daarnaast was het voor ons ook een voordeel dat je met deze tool de integriteit tussen relaties kunt behouden.
Het contact met Enshore is ons erg goed bevallen, doordat er veel direct contact met één vast aanspreekpunt was. Hierdoor waren de lijnen erg kort.”

One size fits all
“Ik zou de Enshore datamasker zeker aanraden aan andere organisaties. Het zit technisch erg goed in elkaar en je kunt het op meerdere databases laten draaien. Het ‘one size fits all’ aspect is in mijn optiek een heel sterk kenmerk van deze tool, waardoor de Enshore datamasker voor iedere organisatie interessant kan zijn.
Bij IBFD kunnen wij nu aantonen dat we passende maatregelen hebben genomen met betrekking tot de AVG. Gegevens zijn niet meer herleidbaar en onze data zijn veiliger.”

Copy link
Powered by Social Snap