Van ERP- naar security consultant

Background

Binnen Enshore bieden wij mensen de vrijheid om zichzelf te blijven te ontwikkelen. Bij ontwikkeling hoort soms ook een andere invulling van het werk dat iemand doet. Op deze manier kwam onze collega Rients tot de conclusie dat de rol Security consultant beter bij hem past dan ERP-consultant. Hoe heeft hij de stap gemaakt en hoe is dit gegaan? Hij neemt jou in deze blog mee in zijn verhaal!

Traineeship ERP

Ik ben gestart met het traineeship tot ERP-consultant bij Enshore en heb op deze manier het bedrijf en het werk leren kennen. Hier voelde ik me al snel op mijn plek dankzij alle behulpzame collega’s. Het traineeship was uitdagend en binnen korte tijd wist ik mij soepel te bewegen binnen de wondere wereld die Oracle EBS heet. Het puzzelen en oplossen van problemen bracht mij voldoening en gaf een kick.

Toch miste er iets in mijn werk: meer klantcontact en een meer adviserende rol richting de klant. Jeroen, eigenaar van Enshore, zag dat ik makkelijk verbinding maakte met klanten en het makkelijk vond om ideeën te uiten. Tijdens een wandeling vroeg hij of auditen niets voor mij was. Na een vervolggesprek met één van onze IT-auditors, Marcel Dusink, wist ik het zeker; deze mogelijkheid wil ik aangrijpen. Toen startte mijn duale traject van ERP-consultant naar Security consultant.

Duaal

Nu had ik gekregen waar ik om had gevraagd, maar hoe ga je om met twee verschillende banen in één week? Dit was best lastig om met elkaar te combineren. Naast het inwerken op het gebied van security waren er in het begin ook nog mijn ERP-werkzaamheden. Dit was best lastig te combineren. Prioriteren worstelde ik het meeste mee; zat ik voor security een dag bij de klant en werd ik gebeld om een productieverstoring te verhelpen, dan moest op dat moment bepaalt worden welke van de twee prioriteit had. Geleidelijk heeft Enshore mij geholpen om mijn ERP-werk over te dragen. Zo kon ik me uiteindelijk fulltime storten op het werk als Security consultant!

Fulltime security consultant

Als Security consultant heb ik de mogelijkheid om bedrijven vanaf de start bij te staan met normenkader implementaties, vragen over AVG of privacy. Of gewoon om te fungeren als vraagbaak op het gebied van security. Middels het motto “u vraagt, wij adviseren” doe ik mijn werk.  

Mijn werkweek is heel gevarieerd. Op basis van mijn klantafspraken deel ik zelf mijn week in. Zo heb ik bijvoorbeeld om de woensdagochtend een vaste afspraak bij klant A en dinsdagmiddag om de week een vaste afspraak bij klant B. Andere klanten vinden het prettig om hier flexibeler mee om te gaan en dus plan ik deze klanten hier omheen. De klantafspraken bereid ik altijd van tevoren voor zodat er een plan is wat ik van de klant verwacht en wat de volgende stap na de afspraak is. Zo creëer ik duidelijkheid voor de klant en weten ze goed waar ze aan toe zijn.

Wat ik het leukste vind aan deze functie?

De hoeveelheid klanten die ik in een week kan bedienen zorgt voor veel afwisseling en variatie. Ik werk samen met klanten die verschillende bedrijfsculturen, sferen en, uiteraard, mensen hebben. Ze hebben allemaal als bedrijf een andere visie, maar hetzelfde doel; veiliger worden.

Het is een leuke uitdaging om te zorgen dat er wederzijds begrip ontstaat waardoor een samenwerking opgezet kan worden. Op deze manier kan ik bedrijven bewuster maken van de risico’s die gepaard gaan met informatiebeveiliging om ze vervolgens veiliger te maken.

Projecten waar ik de meeste energie van krijg zijn initiële implementaties van een normenkader. Hiermee leer je in een korte tijd ontzettend veel over een bedrijf. Hoe zijn processen ingericht? Waar is al beleid voor? Waar liggen de grootste kansen tot verbetering? De meeste belangrijke zaken in deze implementaties voor mij als security consultant, zijn het brengen van rust door het geven van overzicht. Zorg dat je A in orde hebt dan heb je x, y en z ook op orde en ben je goed voorbereid op de audit. De combinatie van gezamenlijke motivatie tot één gemeenschappelijk doel vormt dit werk voor mij als onwijs plezierig en uitdagend.

Ben jij enthousiast geworden van Rients zijn verhaal en wil jij ook security consultant worden bij Enshore Security? Bekijk hier onze openstaande vacatures!

Vacatures