Collega René over zijn traineeship bij Enshore

Background

Met zijn HBO Bedrijfseconomie op zak liep René eind 2019 een dagje mee om te kijken of het ERP-consultant traineeship van Enshore wat voor hem was. In januari startte hij. Het traineeship sluit volgens René deels aan bij zijn achtergrond: “Je hebt te maken met logistieke en bedrijfseconomische processen, dat was voor mij bekend terrein. Het technische aspect was nieuw voor mij. Het mooie is dat er niet maar één opleiding is om dit te kunnen doen, omdat het vakgebied zo ontzettend breed is.”

De eerste weken van het traineeship bestaan voornamelijk uit het leren kennen van de organisatie  en het eigen maken van de stof. René had nog geen programmeerkennis. “Het is wennen natuurlijk, maar je pakt het redelijk snel op. Het duurt een maand of twee à drie voordat echt alles op z’n plek valt, maar het is zeker goed te doen.”. Na een maand ging René met de eerste kleine opdracht voor een klant bezig. Daarna bouwde dit langzamerhand steeds verder uit naar grotere en complexere opdrachten. Natuurlijk deed hij dit niet allemaal op eigen houtje. Als trainee krijg je één vaste begeleider, maar ook alle andere collega’s staan voor je klaar om hulp te bieden: “We hebben een soort twintig minuten richtlijn. Als je na twintig minuten ergens niet uitkomt, vraag je om hulp. Natuurlijk is het goed dat als je tegen problemen aanloopt je het eerst zelf probeert op te lossen, maar je moet er niet in verdrinken.”.

Volgens René is het ERP-consultant traineeship van Enshore niet een standaard traineeship: “Je doet meer dan alleen proeven aan verschillende afdelingen binnen een organisatie. Bij Enshore is het eigenlijk meer werkend leren.”.  Gedurende het traject zijn er doorlopend gesprekken met de HR-manager. Dit bood René de mogelijkheid om aan te geven dat zijn voorkeur meer lag bij het bouwen van onderdelen: “Je komt er achter wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Je krijgt daarin de vrijheid om je eigen koers bepalen.”.

Minder leuke momenten? Natuurlijk waren die er ook voor René: “Als je ergens in vastzit of ergens niet uitkomt. Dat is soms wel frustrerend. Tegelijkertijd leer je ook veel van deze momenten, zoals het stellen van de juiste vragen als consultant.” Het lukt René daardoor steeds sneller om de juiste informatie in te winnen.

“Maar Enshore is voornamelijk een leuk bedrijf om voor te werken, heel collegiaal. Je kunt altijd iemand even aanschieten. Er worden veel dingen georganiseerd, maar je bent ook vrij om zelf dingen te organiseren. Zo hebben we laatst nog een golfclinic gehad en voor Corona een avond geboulderd. Dit zorgt ervoor dat je alle collega’s snel leert kennen.”. Hoe was dat eigenlijk? Net begonnen bij Enshore en dan meteen thuiswerken? “Dat was wel even spannend natuurlijk, ik was nog aan het leren. Ik merkte gelukkig snel dat het heel erg makkelijk was om collega’s via Teams te benaderen en dan kon iemand even met me meekijken door het scherm te delen.”.

Ondertussen is René alweer acht maanden aan de slag bij Enshore en voelt hij zich inmiddels al een echte Enshoriaan.