De realisatie van een low-code applicatie

Background

Zo’n 200 man werken sinds begin deze maand met de door Koen ontwikkelde low-code applicatie. Hij is er terecht trots op! “En het leuke is dat ik door het succes van de applicatie nu naast de variant voor leveranciers, ook een variant mag ontwikkelen voor klanten.” Wat voor applicatie heeft Koen voor Stolt-Nielsen ontwikkeld en welk probleem lost het op? Je leest het in dit blog!

Stolt-Nielsen Limited is een wereldwijde dienstverlener van geïntegreerde transportoplossingen voor vloeibare chemicaliën, plantaardige oliën, zuren en andere ‘specialty liquids’. Onder de overkoepelende organisatie Stolt-Nielsen Limited vallen zes ‘business units’. Drie daarvan zijn in Nederland vertegenwoordigd. Stolt Tankers in Rotterdam, Stolthaven Terminals in Rotterdam en Moerdijk en Stolt Tank Containers in Rotterdam en Botlek.

Voor Stolt-Nielsen heeft Koen een Master Data Management (MDM)-applicatie ontworpen met OutSystems die integreert met Oracle. OutSystems is een low-code platform dat bedrijven tools biedt voor het ontwikkelen, implementeren en beheren van bedrijfsapplicaties. De keuze viel vanuit Stolt-Nielsen op OutSystems, omdat zij meer applicaties in gebruik hebben genomen die met dit platform ontwikkeld zijn. In de oude situatie werden Excel-formulieren voor het vastleggen en goedkeuren van leveranciersgegevens vaak veel heen en weer gemaild, doordat deze onvoldoende of onjuist ingevuld werden. Een proces met ruimte voor verbetering.

“Kunnen jullie een applicatie bouwen met OutSystems die het huidige proces vervangt?” luidde de vraag. Dat kunnen we! Koen ging aan de slag met het from scratch opbouwen van de MDM-Applicatie met OutSystems. Door het iteratieve proces is er een applicatie opgezet met allerlei handige functionaliteiten voor het MDM-team. Zo heeft een aanvrager vanuit Stolt-Nielsen de keuze om zelf een formulier in te vullen, maar ook om een uitnodiging naar de leverancier te versturen, zodat zij dit zelf kunnen doen. 

Achter het MDM-formulier zit een goedkeuringsworkflow, die op basis van gebruikersrollen is verdeeld. De validaties die achter het formulier zitten, houden zich ook aan de regels die Oracle verwacht; de wens was namelijk dat het formulier direct geïmporteerd zou kunnen worden in Oracle. Er wordt feedback verzonden wanneer velden verkeerd zijn ingevoerd of wanneer bijlages niet zijn toegevoegd. Daarnaast kan er vanuit bepaalde rollen ook een rapportage worden ingezien. Het gehele proces is gestandaardiseerd en nadat een formulier volledig is ingevuld en goedgekeurd wordt met één druk op de knop deze leverancier in Oracle aangemaakt!

De uiteindelijke voordelen van de applicatie? Alles is geregeld op één plek, minder handmatig werk, vermindering van de foutmarge en een veiliger proces door de toekenning van rollen. Dat zijn mooie resultaten, Koen! Hoe vond je het om aan dit project te werken? “Heel gaaf. Dit was de tweede applicatie die ik in OutSystems mocht bouwen, maar deze keer from the ground up. Ik had nauw contact met de klant. We bespraken elke week de voortgang en ik had de vrijheid om zelf met ideeën te komen. Er waren natuurlijk requirements vanuit Stolt-Nielsen, maar ik kon zelf onderzoeken en voorleggen wat me handig leek. In de wekelijkse meetings bespraken we deze ideeën en werkten we ze verder uit.”

Vanuit Enshore werken wij vaker aan (low-code) ontwikkelprojecten. Lijkt het jou leuk om ook aan zo´n project te werken? Kijk dan snel bij onze vacatures!