Traineeship tot Security Consultant

Background

Enkele maanden geleden is Sander bij ons gestart aan het traineeship tot Security Consultant. In deze blog neemt hij je graag mee in zijn zoektocht en zijn ervaring met het traineeship tot nu toe!

Passie voor cyber security

Ongeveer drie maanden geleden ben ik gestart met het traineeship tot security consultant bij Enshore. Veiligheid heeft altijd mijn interesse gehad, en tijdens mijn middelbare schooltijd wist ik al dat ik hier iets mee wilde doen. Daarom koos ik voor de opleiding Integrale Veiligheidskunde; een logische stap voor mij.

Na het behalen van mijn studie heb ik verschillende dingen uitgeprobeerd, maar al snel merkte ik dat ik niet meer deed wat ik echt leuk vond, namelijk werken met veiligheid. Tijdens mijn opleiding raakte ik vooral geïnteresseerd in cybersecurity en cybersafety. Ik besloot daarom op zoek te gaan naar een baan die hierop aansloot.

Toen ik eenmaal wist wat ik wilde doen kwam de tweede, en misschien wel belangrijkste keuze: bij welk en wat voor soort bedrijf wil ik aan de slag gaan? Ik hecht namelijk veel waarde aan collega’s en de bedrijfscultuur. In mijn zoektocht kwam ik Enshore tegen, ik kende het bedrijf, maar ik wist er nog niet veel over. Daarom besloot ik eerst onderzoek te doen naar het bedrijf, wat doen ze precies en wat is de cultuur binnen het bedrijf. Wat mij het meest aansprak, waren de kernwaarden: vrijheid, verantwoordelijkheid en ruimte voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.

De perfecte combinatie tussen theorie en praktijk

Mijn keuze om bij Enshore te solliciteren was dan ook snel gemaakt. Het traineeship tot security consultant sprak mij namelijk enorm aan. In de eerste drie weken van het traineeship maakte ik kennis met het bedrijf en het werk. Er waren kennismakingssessies en ik sprak met collega’s over hun werkzaamheden. Tijdens het traineeship kreeg ik volop de gelegenheid om veel te leren over het bedrijf en sprak ik met ervaren consultants. Ook begon ik met opdrachten die ik als consultant zou gaan uitvoeren, waardoor ik een goed beeld kreeg van mijn toekomstige werkzaamheden.

Een van deze opdrachten ging over de ISO/IEC 27001 norm, die in 2022 is herzien. Dat betekent dat er veranderingen hebben plaats gevonden ten opzichte van de ISO/IEC 27001 uit 2013. Tijdens het traineeship kreeg ik de kans om deze norm te bestuderen en na te denken over welke verschillen en/of overeenkomsten er tussen deze twee versies zijn. Dit onderzoek was nodig om de belangrijkste vraag te beantwoorden: hoe kunnen wij de klant het beste helpen bij het implementeren van de ISO/IEC 27001-2022 norm? De verandering heeft namelijk impact op het gehele proces. Een voorbeeld is het opstellen van het informatiebeveiligingsbeleid en het uitvoeren van de risico-analyses, voor deze taken is het belangrijk dat je de norm kent en weet wat de verschillen en/of overeenkomsten zijn.

Gedurende mijn eerste weken als trainee kreeg ik de kans om met een ervaren consultant mee te lopen en zo verschillende praktijkvoorbeelden te zien. De combinatie van theorie en praktijk legt een solide basis voor mijn carrière binnen Enshore (Security).

Uitkijken naar een mooie toekomst

Nu, bijna 4 maanden later, kan ik zeggen dat mijn verwachtingen zijn overtroffen. In korte tijd heb ik veel geleerd en zelfs mijn certificering als Lead Auditor behaald. Ook heb ik enorm genoten van de verschillende bedrijfsuitjes. Tot slot kan ik bevestigen dat Enshore echt staat voor vrijheid, verantwoordelijkheid en ruimte voor ontwikkeling.

Al met al ben ik erg blij met mijn keuze voor Enshore en kijk ik vol enthousiasme uit naar wat de toekomst in petto heeft!

Wil jij net zoals Sander je carrière starten in de IT? Kijk dan op onze vacature pagina

Vacatures